Sänk din kostnad för lån
– 5 smarta tips

Det finns anledning att kontinuerligt kolla över sina lån. Även om du är bunden till en långivare är det möjligt att sänka din kostnad för lån över tid, om du är aktiv och kollar upp vilka villkor andra långivare erbjuder. På så sätt sätter du press på din långivare att ge dig de bästa räntorna och villkoren som finns på marknaden. På denna sida lär du dig mer om hur du kan sänka dina lånekostnader.

1

Samla ihop dina lån

Har du flera olika lån har du stora möjligheter att sänka dina lånekostnader varje månad genom att samla ihop lånen till ett enda lån. Kanske har du flera mindre lån som du vill slå ihop för att få en bättre översyn över dina kostnader? Att samla ihop dina lån gör det enklare att budgetera för dina kostnader varje månad och du kan dessutom få ner den totala räntekostnaden.

2

Omförhandla

Din långivare ger dig oftast ett bra erbjudande för båda parter från start. Tänk på ditt lån som ett flytande avtal som kan justeras över tid. Om du hör på nyheterna att räntorna gått ner kan din långivare låna pengar billigare, och då borde dina räntor också justeras nedåt. Om du är aktiv och kontaktar din långivare för omförhandling går du ofta därifrån med ett bättre avtal. Långivaren gör mycket för att ha kvar dig som låntagare på lång sikt.

3

Betala alltid i tid

Chansen att få lån med låg ränta ökar om du inte har betalningsanmärkningar. Därför är det viktigt att alltid betala dina räkningar i tid. När allt fler räkningar kommer digitalt är det lätt att tänka ”den kollar jag på när slutdagen närmar sig”. Skaffa ett system för dina digitala räkningar så att ingen missas. Vissa företag är snabba med att koppla in inkasso, och det är bra att undvika till varje pris. Autogiro är det säkraste sättet för att inte missa en räkning.

4

Lägg till en medsökande

Att ansöka om ett lån med en medsökande ökar chanserna för en låg ränta. Vad många inte tänker på är att omförhandla lån du tagit själv, om du exempelvis träffar en person du kommer att leva med framöver. Kanske har du tagit lån för lägenheten eller bilen på egen hand? Om förutsättningarna ändras i ditt privatliv kan de ekonomiska förutsättningarna också göra det. Att vara två som står på lånet kan göra stor skillnad när det kommer till villkor och ränta, framförallt på större lån som huslån.

5

Kommunicera

Långivarna eftersträvar alltid en bra dialog med sina kunder. De vet att saker och ting kan köra ihop sig ibland. Det finns oftast en stor förståelse om en betalning måste skjutas på en månad. Kanske har både bilen och kylskåpet lagt ner på samma vecka. Att prata med långivaren är något som i de flesta fall lönar sig. Då kan ni komma överens om en betalningsplan tillsammans. Det alternativet är alltid bättre än att bara låta räkningen förfalla.

Jämför lån hos olika långivare