Sms-lån räntefritt

Att låna pengar via sms-lån ger låntagaren snabb tillgång till pengar på kontot. Räntan är oftast högre än vid andra typer av lån och återbetalningstiden är kort. Men vad gäller när det kommer till räntefria sms-lån? Hur kan långivaren tjäna pengar om det inte tas ut en räntekostnad? Nedan presenteras vanliga typer av sms-lån på avbetalning utan ränta.

Räntefritt smslån – olika typer

På lånemarknaden finns det flera långivare som erbjuder räntefria sms-lån. Det är inte alltid som räntefria lån innebär kostnadsfria lån. Nedan presenteras tre vanliga sätt att locka kunder med hjälp av räntefria lån.

1

Fasta avgifter

Även om ett sms-lån inte har en ränta kan långivaren ta ut fasta avgifter, som motsvarar kostnader som ett ”vanligt” lån med ränta har. Låt oss säga att du lånar 2000 kr via ett sms-lån och öppningsavgiften är 295 kr samtidigt som en administrationsavgift på 49 kr tillkommer. Då är den totala kostnaden för lånet
295 + 49 = 344 kr.
344 kr är 17,2 % av 2000 kr.

Således motsvarar de fasta kostnaderna (öppningsavgift och administrationsavgift) en ränta på 17,2 %. Detta är ett tydligt exempel på att ett räntefritt lån inte alltid är billigare än ett lån med ränta.

2

Räntefria perioder

Vissa långivare lockar med räntefria perioder för att marknadsföra sina lån. Det innebär oftast att långivarna erbjuder två räntefria veckor efter att lånet tagits. Efter två veckor läggs ränta på. Det som är kruxet med denna typ av marknadsföring är att låntagare alltid har två veckors ångerrätt efter att ha tecknat ett lån. Det är reglerat i Konsumentkreditlagen.

Om låntagaren väljer att häva lånet under denna 14-dagars period är personen skyldig att endast betala tillbaka lånesumman och ingen avgift eller ränta. Att marknadsföra lån som ”räntefria” under de första två veckorna blir därför aningen missvisande, eftersom det redan är reglerat i lag.

3

Locka kunder

Det händer att långivare har erbjudanden med låg eller ingen ränta på lånen för att locka kunder. Här är tanken bakom kampanjerna att en kund som tecknat sig hos en långivare har en låg tröskel att teckna ett nytt lån hos samma långivare i framtiden. Ett väldigt förmånligt ”första-lån” kan därefter följas upp av framtida lån med högre räntesatser. Då har långivaren jobbat upp en relation med låntagaren, vilket ökar chanserna för ett fortsatt samarbete.

Jämför långivare och lånevillkor

Det finns saker att se upp med när det kommer till räntefria sms-lån. Med det sagt finns det också väldigt bra erbjudanden som är förmånliga för låntagaren. För att lätt kunna hitta guldkornen vi sammanställt en sms-lån-jämförelse. Att jämföra långivare och deras villkor kan göra stor skillnad för plånboken.

Skillnad på räntefritt och kostnadsfritt

Även om ett sms-lån är räntefritt innebär inte det att lånet är kostnadsfritt. Kostnaden kan istället tas ut genom avgifter och andra fasta kostnader. För att hitta det billigaste sms-lånet eller billigaste snabblånet är det viktigt att jämföra olika långivare och lånevillkor. Ibland händer det att det finns räntefria lån även utan dolda kostnader. De förmånliga lånen hittas enklast vid jämförelser av olika lån.